Ayat Pelembut Hati

Alhamdulillah pada hari Jumaat yang barakah, 2 Ogos 2019, saya telah kongsikan posting berkenaan ayat ini di FB saya Zan Aizan.

Suka saya kongsikan berkenaan ayat 19 dari surah As Syura, kerana ia sangat mujarab & saya tidak perlukan testimoni dari orang lain. Saya yang amal, saya yang faham.

Sekadar berkongsi pengalaman sendiri & memanjangkan ilmu yg ciput. Yang mana ilmu ini saya dpt dari seorang sahabat yg juga seperti saya, orang awam, bukan para asatizah atau ilmuan yang tinggi ilmu agama. Tapi….walaupun sepotong ayat, ia tetap ilmu. Malahan beliau merupakan seorang mualaf. Terima kasih kekandaku Kak Ain Thung, sayanggg😘😘😘

Saya teruja untuk kongsikan kerana kemujarabannya jika diamalkan secara istiqomah & sudah tentulah dengan izin Allah swt, semuanya terhasil.

Ayatnya 19 Surah Ay Syura:
اللَّهُ لَطِيفٌ بِعِبَادِهِ يَرْزُقُ مَنْ يَشَاءُ ۖ وَهُوَ الْقَوِيُّ الْعَزِيزُ

Maksud ayat:

“ِAllah maha lembut tadbirNya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihanNya) kepada hamba-hambaNya; Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan yang telah ditetapkan), dan Dialah yang maha kuat, lagi maha kuasa.”

Kisahnya…..

Beberapa tahun lepas, anakanda saya Syed Ahmad Al Khered sangat mudah tantrum. Dek kerana dia tidak boleh bercakap pada masa tu (Speech Delay), maka byk perkara yg mencetuskan kemarahannya bila kami sekeluarga tak faham apa yg dia nak sampikan. Bila tantrum…apa shj yang tercapai di tangannya akan di buang/campak/hempas. Abang & kakaknya juga sering menjadi mangsa pukulan separuh mautnya😄.

** Dia tak boleh bercakap kerana masalah Speech Delay. Refer Blog saya yang lepas:

👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇

https://saljuputihsite.wordpress.com/2018/07/27/simpton-anak-lambat-bercakap-speech-delay/

Gambar kenangan 2014 (2 tahun)

Ketika berusia 2 tahun

Kak Ain Thung yang saya anggap seperti kakak telah mengajarkan ayat ini kepada saya. Katanya, seorang ustaz telah mengajarkannya suatu masa dahulu, semasa mula2 dia memeluk Islam.

Cara mengamalnya mudah sahaja:

Dibacakan di ubun2 kepala anak semasa anak sedang tidur lena (waktu malam) sebanyak 7x selama 7 hari berturut2.

Saya ulang:

“7 kali bacaan di ubun2 kepala anak selama 7 hari BERTURUT-TURUT”

Bukan sekali baca je ye, di ulang2 lagi sehingga anak menjadi lembut hati & mendengar kata. Ia mungkin mengambil masa selama seminggu, sebulan, 2 bulan, 3 bulan atau lebih, dengan izin Allah swt.

Maksudnya: baca 7 hari (1 set bacaan). Hari ke 8 atau ke 9 baca lagi 1 set. Jika terputus hari diantara 7 hari tersebut, start balik sehingga dapat membaca selama 7 hari berturut2.

Ia sangat mudah bagi ibu bapa yg berkehendak. Kalau ibu bapa dah tertidur, set lah alarm. Bangun sekejap & baca 7 ayat ni….boleh continue dengan solat tahajjud, hajatb& witir terus😊😊

Waktu bila anak tidur lena tu?
Selepas beberapa jam dia tidur. Jika perlu bangun tengah mlm atau awal pagi, maka lakukanlah.

Insyaallah…dgn izin Allah swt.

Bukankah ayat2 Allah swt itu mukjizat?

Masih ragu-ragukah kita?

Ia cuma sepotong ayat yg pendek, tak susah sepertimana anda nak menghafal sebuah lagu hindustan atau resepi2 masakan.

Alhamdulillah setelah hampir sebulan saya lakukannya, sedikit demi sedikit saya nmpk kesannya pada anakanda Syed Ahmad. But….jgn berhenti di situ sahaja….istiqomahlah. Bila2 anak2 dah tidur, bacakan je. Paling baik, setiap hari dibacakan sekali.

Mudah2han anak2 kita semuanya menjadi anak2 yg lembut hati, mendengar nasihat ibu bapa & hormat kepada org tua.

Video: Syed Ahmad kini berusia 7 tahun, sedang membaca Al Quran bersama abangnya

Alhamdulillah sekarang Syed Ahmad dah besar, tiada tantrum lagi.

Syed Ahmad sekarang (7 tahun)

Sebenarnya ayat ini juga sesuai digunakan untuk melembutkan hati seisi keluarga. Boleh dibacakan pada bila-bila masa, sambil basuh beras atau membancuh minuman atau memasak. Mudah2han seluruh ahli keluarga dikurniakan hati yang lembut & saling berkasih sayang.

Selama mencuba!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s