Europe Trip 2019

Assalamualaikum Warrahmatullah….

👉Ingin melancong sendiri tanpa travel agent?

👉Suka adventure?

👉 Tak kisah dengan public transport?

If your answer is yes…..then you can follow my trip👇👇👇.

Disini saya kongsikan pengalaman saya dalam trip yang dirancang sendiri oleh my adventures cousin Wan Ahmad Taufik, di top up sedikit ilmu oleh my lovely experienced husband, Mr. Syed Bo & di sokong serta dibantu oleh our crew members yang lain. Its a team work planning.

Syukur alhamdulillah….this year is our 18th wedding aniversary & it will be on 6 May. Kebetulan pula 6 Mei 2019 bersamaan dengan 1 Ramadhan 1440H, So…we decided to go for our 100++ honeymoon before that date. Sebenarnya kami telah ke UK & Paris pada tahun 2005 & ingin mengulang kenangan di tempat2 yang pernah kami lawati 14 yrs ago.

😀😀😀

We have travel a lots….together mengharungi susah payah, suka duka dan pelbagai rencah kehidupan berumahtangga. So….this time walaupun keadaan kesihatan saya kurang memuaskan, my lovely husband was still willing to bring me along. For sure….saya perlu membawa semua keperluan ubat2tan & mendapatkan advice doktor terlebih dahulu.

Kami telah memulakan perjalanan ke Europe pada 11 April 2019 dan berakhir pada 22 April 2019. By 23hb, kami tiba ke Malaysia.

Perjalanan kali ini agak berbeza kerana kami akan berjemaah bersama2 ibu & bapa saudara serta anak2 & menantu mereka, dan kami bertemu di Kota London. Rancangan perjalanan kami ialah London-Manchester-pulang semula ke London-Paris-Beauvais-Bergamo-Milan-Switzerland-Venice-Pulang semula ke Milan-pulang ke Malaysia. Manakala family ibu & bapa saudara kami akan meneruskan perjalanan ke Florence & Rome sebelum mereka pulang ke tanah air.

How do we do that?

Ada yang bertanya bagaimana kami boleh travel to too many places within that short time?🤔😇

Yes….for those yang really love to travel dengan penuh adventure, you may try this. Jika membaca post saya yang sebelum ini, we used to travel like this. We use all the public transports, move around with our large luggage, shift to many different types of accomodations & enjoy everything we experienced. Apa yang penting, kerjasama & kesefahaman each other.

But…untuk yang prefer to relax, you are advise to use the travel agency.

Before travelling……

~ Perbincangan yang rapi few months before with everyone involved. We were 9 of us in this trip.

~ Cari flight yang paling murah & bersesuaian dengan cara travelling agar tidak membuang masa dengan hanya menunggu di satu2 tempat.

~ Carian penginapan dengan selesa & kemudahan yang ada di sekitar tempat tinggal.

~ Tahu keadaan cuaca di setiap negara yang hendak di lawati. Bawa pakaian yang bersesuaian, supplement seperti vitamin C, ubat2tan & lotion pelembab.

~ Research cara penggunaan semua public transport disetiap negara. Buat perbandingan harga agar tidak membazir. Install apps yang perlu contohnya Uber Apps, google maps, waktu solat, arah kiblat dll. Jika menyewa kereta, must bring your Malaysian driving license too, besides mendapatkan lesen antarabangsa di JPJ.

~ Ketahui setiap jenis mata wang yang perlu di bawa. Setiap negara menggunakan mata wang yang berbeza2. Untuk lebih memudahkan urusan, activate your credit card.

Ataupun register BigPay di bagi yang tidak mempunyai credit card. Bigpay ini merupakan kad yang anda boleh guna untuk membeli belah ataupun semua jenis public transport. Install bigpay apps di appstore & follow the instructions.

~ Bekalan makanan agar boleh berjimat. Jika menyewa homestay, anda boleh memasak. Jika tinggal di hotel, mee segera & biskut tawar amatlah menyelerakan😋😋

Okey…..lets start our journey✈✈✈

Jangan lupa baca doa:

بِسْمِ اللهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللهِ، لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللهِ

“Dengan nama Allah, aku bertawakkal kepada Allah. Tiada daya dan kekuatan kecuali dengan Allah.”

🔴Day 1 ~ Khamis 11.4.2019🔴

~ 7.30pm from KLIA to London.

~ We were travelling by Saudi Air, Transit at Jeddah & move forward to Heathrow Airport, London. We choose Saudi Air kerana pada masa tersebut syarikat penerbangan tersebut menawarkan harga yang berpatutan & consider paling murah berbanding dengan syarikat penerbangan yang lain.

Kami berfalsafah: Jika ingin melancong dengan cara yang murah & save budget, janganlah sampai menyiksakan atau membuatkan kita hilang kenikmatan melancong.

Alhamdulillah…dengan kondisi tulang belakang saya yang belum sembuh sepenuhnya, kami bersyukur mendapat tempat duduk bersebelahan dengan tempat solat. Ada masa & ketika, saya dapat berbaring di situ sekejap.

Ruang solat di dalam flight Saudi Air

~ Tiba di London sekitar jam 6.20am waktu UK on 12 April 2019 due to perbezaan waktu walaupun telah menempuhi perjalanan lebih kurang 17 jam termasuk transit.

~ 1st thing, at the airport, dapatkan sim card which we can use diseluruh Europe. I had chosen Vodafone.

~ Terus ke bilik sewa by using Uber. Kami menyewa sebuah bilik di kediaman pelajar Malaysia yang telah berkeluarga. Ramai pelajar yang terpaksa membuat bilik sewa bagi menampung kehidupan mereka di perantauan. Anda boleh search in internet. Rumah terletak di Hammersmith, 15 minute to Hyde Park by train. Harga £120 for 3 nights.

~ Menikmati kota london dengan bergerak menggunakan bas & underground train. Kebetulannya penduduk di London akan menyambut Hari Easter, its a school break & they are having sales at their outlets.

~ Kami berjalan2 disepanjang Camden Street. Banyak outlets & souvenir di situ. Use the underground train from the city of London.

~ Late in evening, we came back to the city & Solat di Malaysia Hall, London.

~ Makan malam di Restoran Melur. Restoran ini agak terkenal kerana ia milik rakyat Malaysia & menyajikan pelbagai jenis makanan melayu.

~ Suhu….below 10° celcius. Freezing🤒

🔴Day 2 ~ Jumaat 12 April 2019🔴

~ Awal pagi bergerak ke Manchester

~ Kami menyewa kereta ke Manchester. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 3 jam ke Manchester.

~ Lunch di Al Taiba Bukhari di area United Halal Centre. Solat pula di Cafe Nur Muhammad salah sebuah restoran cawangan Al Ikhwan.

~ Ke stadium Manchester. Suami & sepupunya menikmati football match that night. Manchester vs westham. I was told, Manchester won the game.

~ I was tired…so I checked in hotel while the rest of the family members went for shopping. Overnight di The Victoria Hotel, Oldham Chadderton.

🔴 Day 3 ~ Sabtu 13 April 2019🔴

~ Checked out from the hotel & berjalan di sekitar Manchester.

~ Sempat ke Stadium Liverpool & buy some souvenirs.

~ Drive back to London

~ Shopping at Cheshire Oaks Designer Outlet. Sales! Sales! Banyak branded outlet di sini. Orang pun ramai. Barang2 berjenama seperti Gucci, Burberry, Polo, Coach dan lain2 memang jauh lebih murah dari di Malaysia. Terasa nak ber bizz la pulak🤣🤣 But….Window shopping je lah….

Grab a hand bag is good enough for me😀😀. Unfortunately, I’m not a shopaholic.

~ On the way back singgah berswafoto di Oldham Shewsbury, ladang bunga Colza, solat & makan kebab….Jangan risau, there are so many halal restaurant in UK. What you need is…tanya pakcik google.

🔴Day 5 ~ Isnin 15 April 2019🔴

~ Berjalan2 lagi di sekitar kota London yang gah.

~ Kereta dah dipulangkan semalam, so today we move by bus & underground train.

~ Antara tempat2 yang sempat kami singgah ialah came back to Edgware Road which was visited 14 years ago, Trafalgar Square, King Cross, Oxford Circus & window shopping lagi ke Primark & Harrods.

🔴Day 6 ~ Selasa 16 April 2019🔴

~ Paris….here we come!

~ Check out homestay, chartered an uber to transport our luggage & some of us, while the rest were using train to the Eurostar terminal.

~ Naik Eurostar dari London ke Paris. Cost about £55-£60. Eurostar merupakan train terpantas yang hanya mengambil masa 2 jam 30 minit le Paris.

~ Check in Ibis Budget Hotel in Paris.

~ Naik bas je dari eurostar station ke hotel. Melewati Indian Centre di Paris & menghadapi jalan yang jem…haha merasa jugak jem di Paris🤣🤣

~ The special part was, kami memenuhi undangan makan malam di kediaman rasmi Duta Besar Malaysia di Paris, TYT Dato’ Dr. Azfar Mohamad Mustafar. Alhamdulillah….layanan mereka sekeluarga….Masyaallah, terlalu mesra. Dengan hidangan nasi kerabu yang nyummi😋😋😋

~ Naik train ke Eiffel Tower at night!

Lovely😍

🔴 Day 7 ~ Rabu 17 April 2019🔴

~ Memulakan sigh seeing di Paris dengan menapak ke area Notre Dame yang baru terbakar sehari sebelum kedatangan kami. So…tiada rezeki utk melawat ke situ kali ini. Nasib baik dah ada kenangan di situ during our visit in 2005. Kemudian berjalan disepanjang sungai Parc Rives, The Champs-Elysees & singgahlah mana2 outlets yg kami jumpa di sepanjang jalan.

~ Louvre Museum…tak banyak perubahan. Kami pun mengimbau sejarah romantik lagi🤣🤣🤣.

~Again, kami ke Eiffel Tower semula.

🔴 Day 8 ~ Khamis 18 April 2019🔴

~ Kami berpindah lagi. Kali ini menuju ke Italy pula. Dengan beg yang melebihi jumlah orang, we need to charter an uber lagi untuk ke stesen keretapi. Manakala, yang muda & gagah akan ke stesen dengan menaiki underground train.

~ By using train, kami tiba ke Beauvais. Perjalanan mengambil masa lebih kurang sejam lebih untuk sampai ke Beauvais. Tujuan bermalam di Beauvais ialah, untuk memudahkan kami menaiki kapal terbang ke Italy awal pagi esoknya.

~ Nice view in Beauvais. Sebuah pekan kecil yang aman & dikelilingi oleh bangunan tinggalan sejarah. Saya rasa, banyak lakonan filem2 seram di lakonkan disini agaknya😬😬.

🔴Day 9 ~ Jumaat 19 April 2019🔴

~ ✈✈ To Italy. 5.45am sudah check out meninggalkan hotel. Tiba di airport, kami menyewa kereta yang telah ditempah awal.

~ Tiba di Bergamo, Italy sebelum zohor & sempat bersolat di sebuah surau “Centro Culturale Islamico Di Bergamo”

~ Makanan halal juga tidak susah untuk dicari di sini. Banyak kedai2 peniaga Turki di sekitarnya.

~ On the way ke Serravalle Designer Outlet kami singgah di Harley-Davidson Monza. Itu perkara wajid bagi encik suami apabila tiba di satu2 tempat baru. He is collecting the Harlèy Davidson shirt. Kemudian, kami menghabiskan masa di Serravalle Designer Outlet selama 2 jam sebelum bergerak ke homestay di Castelleto Sopa Ticino.

~ Homestay ini agak besar & selesa untuk kami 9 orang. Mempunyai 3 bilik tidur & 2 bilik mandi beserta extra bed queen & single size. Kami juga boleh memasak & laundry di sini.

🔴Day 10 ~ Sabtu 20 April 2019🔴

~ Awal pagi sesudah memasak (mak sedara yang comel & baik hati yang masakkan) kami semua bergerak ke Switzerland.

~ Perjalanan mengambil masa lebih kurang 3 jam lebih including berhenti makan & sight seeing. Tak lupa, tersinggah juga di Harley Davidson outlet di Wallis/Valais dalam perjalanan nak ke Switz.

~ Terrrr jakun sekejap bila jumpa salji. Hahaha masing2 excited sangat , kami singgah & main salji sekejap😁

~ Dan jakun juga bila kami cross the mountain dengan menggunakan terowong Lotscberg (Kenderaan perlu menaiki train). Unfortunately….dalam terowong tersebut sangat gelap & takes about 10-15 minutes ride.

Mula2 semua bising, bunyi le pelbagai suara, lepas tu semua membisu seribu bahasa😂😂

~ Menikmati ke indahan alam di Interlaken. Subhanallah….saujana mata memandang, tidak puas rasanya melihat kebesaran ciptaan Allah swt di bumi Interlaken. Tak tergambar keindahannya. Semoga Allah rezekikan kami untuk sampai lagi ke sini.

Lembah yang dipelihara, dikelilingi oleh pergunungan salji. Penduduk tempatan yang ramah mesra & penempatan yang bersih & menghijau.

~ Solat di Interlaken Islamic Centre

~ Menghayati salah satu kebesaran Ilahi dengan menyaksikan air terjun di Staubbach Falls. Air terjun yang tiada sungai di bawahnya. Kemana air itu pergi….itu rahsia yang Maha Pencipta.

~Watch this video⬇️⬇️⬇️

~ Drive back to our homestay melusuri tasik Brienzersee. Kami tidak lagi melalui jalan sewaktu kami datang tadi.

~ For shopping…..NO! Barang agak mahal di Switzerland😔😔

🔴 Day 11 ~ Ahad 21 April 2019🔴

~ Venezia!!! Jom jumpa James Bond 007🤣🤣🤣

~ Dari homestay, kami memandu kereta ke perhentian bas di Venezia Porto Maghera. It takes about almost 3 hrs to reach there.

~ Ke pulau ‘James Bonds’ dengan menaiki bas. 2 way tickets will cost you about 24 euro for 8 persons. Apa yang ada disitu…..kehidupan warga Venice di tali air.

~ Makan Italian Pizza di pulau venice. Still, there are few halal restaurants in venice.

~ Solat di surau penempatan warga Bangladesh di Maghera. Islamic Centre, via Paolucci N°42, 30175-Maghera-Venezia. Walaupun surau ini tidak menyediakan ruang solat wanita, namun komunitinya sangat baik hati apabila memasang kain rentang khas untuk kami bertiga bersolat. Masyaallah….semoga Allah swt membalas semua kebaikan dengan kebaikan😔

~ Pulang semula ke homestay lebih kurang jam 10.30pm. Evryone was tired & some of us were starting having flu & fever🤒

🔴Day 11 – Isnin 22 April 2019🔴

~ Saya & suami bersiap2 untuk pulang ke Malaysia. Se awal jam 7.00am kami sudah bergerak ke lapangan terbang Milan Malpensa, Italy menuju ke Riyadh. Alhamdulillah….dengan keadaan tulang belakang saya yang uzur, Allah permudahkan perjalanan kami apabila kapal terbang tersebut tidak penuh penumpangnya. Saya boleh berbaring selama penerbangan yang mengambil masa lebih kurang 5 jam setengah.

~ Kami transit di Riyadh selama 6 jam & terbang ke Malaysia dengan penerbangan yang seterusnya selama 7 jam.

~ Tiba di KLIA pada 23 April 2019 jam 12.45 tengah hari.

~ Seterusnya memandu pulang ke Kuantan, Pahang.

~ Alhamdulillah, selamat tiba di teratak kami jam 7.00pm.

🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴

Syukur ke hadrat Ilahi, berakhirlah permusafiran kami selama 12 hari dengan iringan doa dari ahli keluarga & sahabat handai. Buat warga Malaysia khususnya yang beragama Islam, bermusafirlah dengan niat menuruti perintah Allah swt dalam surah Al Mulk ayat 15 yang bermaksud “Dia lah yang menjadikan bumi bagi kamu: mudah digunakan, maka berjalanlah di merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah dari rezeki yang dikurniakan Allah; dan (ingatlah), kepada Allah jualah (tempat kembali kamu sesudah) dibangkitkan hidup semula; (maka hargailah nikmatNya dan takutilah kemurkaanNya).

Terima kasih kepada seluruh ahli keluarga Ayah Chik, Enda Cu serta anak menantu Syafik, Taufik, Suhailah, Nukman & Jasmin yang sudi menyantuni kami dalam trip keluarga ini. Mohon dimaaf apa jua salah silap & dihalalkan segalanya disepanjang permusafiran ini. Sampai ketemu lagi dalam trip yang lain.

Sekian.

Wassalam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s