Syed Hud & Occupational Theraphy (Part 3)

Assalamualaikum warrahmatullah…. Susulan daripada artikel part 1 & 2 sebelum ini…. Selain daripada menjalani terapi di OT, aktiviti fizikal yang lain juga perlu untuk kanak2 yang high creative thinking & over energy like him. Untuk calm down & mendidik dia focus sebentar, kami diberitahu agar dia diberikan slime atau tanah liat. Saya pernah melihat therapist di UIA menyembunyikan 8 biji guli didalam tanah liat & meminta Syed Hud untuk mengeluarkan kesemua guli2 tersebut. Dalam masa beberapa minit, dia focus dengan tenang mengeluarkan guli2 itu. Begitu juga apabila dia bermain slime, dia lebih focus & relax (berhati2 sebab takut slime jatuh & hancur). Dia juga berjaya memasukkan kembali slime ke dalam botol yang mana saiz lubangnya agak kecil (ada kanak2 lain yang gagal berbuat demikian). Kami juga diberitahu both aktiviti are good for motoring system kanak2 (I need to study more on this part, I don’t really understand hehe). Untuk aktiviti fizikal, swimming adalah senaman terbaik untuknya. You can see how calm he is bila berada didalam air setelah mengeluarkan seluruh tenaganya berenang berulang alik beberapa kali. I know, he’s not sleeping on the water but he can do that for several times. Tidak hairanlah dalam Islam juga menggalakkan anak2 kita diajar berenang. Selain daripada ia baik untuk paru2 & pembentukkan muscle, ia juga terapi untuk calm down.

Insyaallah he shows a lot of improvement 😍 #serahkanKepadaYangPakar

SYED HUD & OCCUPATIONAL THERAPHY (Part 2)

Alhamdulillah….progress yang sangat positif selepas 2 bulan theraphy (5-6 kali therapy). Disamping ke OT dia juga diteruskan dengan theraphy berenang & ‘eye level’. Banyak xtvt yg kami tumpukan kpnya skrg. Report dari Theraphist OT & doktor pakar psikiatri hari ini sangat menggembirakan kami & juga membangkitkan semangat kami untuk terus bersamanya dlm sgl proses mengimbangi daya pemikiran Syed Hud.

Ciptaan terbaru Syed Hud ialah satu lagi remote control untuk kereta control adiknya Syed Ahmad. Hasil kerja yang belum ada finishing yang kemas, but its functioning.

Yang pasti….dialah idola adiknya Syed Ahmad.

#OtakKananYangCreatif

Syed Hud & Occupational Theraphy (Part 1)

Anak adalah anugerah dari Ilahi. Jangan sesekali bandingkan anak2 kita atau pilih kasih. Semua anak ada keistimewaan & kekurangan tersendiri. Sama macam mak ayah kita besarkan kita, begitulah juga sepatutnya kita membesarkan anak2 kita. Perhatian yang sama rata kepada setiap satu anak jika kita mempunyai lebih dari seorang anak. Jika mempunyai hanya seorang anak, maka berpada2lah dalam menjadikannya anak emas kita.😍😍

Entri ini agak panjang namun ia adalah untuk dikongsi bersama ibu bapa lain yang mungkin tidak pernah tahu apa itu “Occupational Therapy” (OT) atau Terapi Cara Kerja. Ia sebenarnya adalah terapi untuk pelbagai attitude/behavior terutamanya bagi kanak2. Kanak2 kan banyak ragam & kerenahnya…..each of them need different approach. Kadang kala kita rasa kita tahu how to handle anak kita, ayat yang biasa kita dengar ialah “dia anak saya, saya tahulah macam mana nak handle dia” ataupun “ala….biar jelah, lama2 nanti dia ok lah”. Begitulah selalunya, walhal perkara beginilah yang perlukan pemerhatian. So kita perlukan pakar jika kita gagal kenal pasti masalah anak2 kita. Kami akui kami jua agak lambat mendapatkan khidmat pakar namun its better late than never.

Saya suka berkongsi info kerana saya faham…ramai ibu bapa tidak mahu menerima hakikat apabila diberitahu bahawa anak mereka need special treatment. Lebih ramai lagi yang malu dan tak kurang juga yang marah apabila orang sekeliling keep complaining about their kids. Especially orang melayu (I’m sorry to say this, but this is the fact). Alhamdulillah, kami ibu bapa yang open mind & suka membuka mulut mencari info serta sentiasa bersedia dengan sebarang nasihat & kritikan drpd orang sekeliling. Ketahuilah jika 80% complaint & hanya 20% yang memuji behavior anak kita, yang 20% itu sbnrnya golongan yang sangat baik hati & sentiasa menjaga hati kita. Manakala yang 80% itu adalah golongan yang baik juga & really want to help us.

Untuk info semua, anak ke 3 kami Syed Hud yang berusia 9 tahun sedang menjalani treatment di OT UIA Kuantan dengan kos RM80/session but its free untuk pelajar sekolah kerajaan, actually hospital kerajaan pun ada khidmat ni & its free (ataupun hanya registration yang kena bayar, saya tak pasti) tapi que nya panjang. Kami sebagai ibu bapa yang pernah ada pengalaman membawa anak ke 4 kami dulu ke speech theraphy merasa bersyukur apabila mengenal pasti yang ank ke 3 kami juga perlukan special theraphy before its TOO LATE. Tiada specific kategori for him, hanya lebih kurang dalam kategory kanak2 yang “High Creative Thinking”. Overall dia sama macam kanak2 lain yang normal…tak banyak masalah sejak lahir hingga sekarang. Namun, ada certain part yang perlu diberi perhatian. Antaranya, part pembelajaran akademiknya yang tidak stabil. Kadang kala ada subject yang sangat cemerlang & tiba2 boleh drop jadi fail, begitulah sebaliknya. Kalau dizaman 80an & 90an, kanak2 begini akan diletakkan dikelas corot & tidak lagi mendapat perhatian di sekolah. They will be left out forever atau di labelkan sebagai pelajar nakal di sekolah. Oleh yang demikian, Kami telah membawanya berjumpa pakar psikiatri & Dislexia screening test sebelum mengenalpasti apakah treatment yang sesuai untuknya.

Antara perkara2 yg doktor pakar psikiatri highlight ialah:
1. Bagaimana Proses pembesarannya: dia skip all the proses, tidak meniarap, merangkak atau bertatih. Drpd berbaring selama 7 1/2 bulan, terus boleh bgn berjalan
2. Dia suka dibedung dr lahir hingga berusia 7 bulan. Hingga sekarang sentiasa berselimut wlpn tidak sejuk.
3. Tak banyak bercakap atau mengadu. Lebih suka buat hal sendiri
4. Tak stick to 1 interest. Suka cuba pelbagai perkara.
5. Cepat boring.

Bagaimana kami mengesan yang dia perlukan treatment:
1. Hasil drpd laporan beberapa orang guru, dia cepat hilang fokus dalam kelas.
2. Suka bermain bersendirian – ada comfort zone sendiri contohnya selesa berada dalam selimut walaupun tidak sejuk semasa menonton tv & sentiasa membuat sempadan kawasannya sendiri untuk bermain didalam rumah.
3. Mengasingkan diri dr kwn2 jika tidak selesa ada rakan yg memerhatikan dia buat sesuatu.
4. Boleh duduk setempat tetapi kelihatan tidak selesa selepas 20-30minit. Bermasalah untuk habiskan waktu belajar dalam kelas. Kelihatan resah gelisah.
5. Tidak suka membaca & kadang2 berpura2 tidak tahu membaca😬😬walaupun kurang lancar membaca pada usia 8thn namun dia pandai mencipta pelbagai permainan elektronik menggunakan pelbagai barangan yang terpakai. Sekarang dia dah lancar membaca.
6. Cepat lupa tentang apa yang dipelajari setiap hari (akibat tidak fokus).
7. Tidak suka dikawal. Apabila bersukan tidak suka terikat dengan sebarang tatatertib. Oleh itu dia paling suka swimming sebab boleh bergerak bebas dalam air.
8. Terlalu curious dengan tempat atau suasana baru. Akan survey sekeliling untuk pastikan keadaan selamat atau apa yang ada dikawasan tersebut.
8. Tidak terlalu attached dengan kawan2.
9. Aktif tetapi bukan hyper. Sentiasa berlari & melompat tetapi tidak mengusik/merosakkan barang2 orang lain.
10. Masih confius dengan huruf ‘b’ & ‘d’.
11. Confident level yang kadang kala rendah. Tidak suka persaingan.

Apa kelebihan2 yg dikenalpasti:
1. Boleh menghafal surah2 Al Quran dengan hanya mendengar bacaan tanpa melihat Al Quran. Apabila membaca Al Quran dengan cara melihat Al Quran, agak susah baginya.
2. Cenderung melakukan pelbagai experimen sains contohnya pelbagai permainan elektronik berlampu & bermotor.
3. Sangat independent. Jarang meminta bantuan untuk pengurusan kendiri.
4. Bermain outdoor. Kami anggap ianya istimewa kerana pada zaman ini kanak2 cenderung bermain play station atau gadget tetapi dia masih cenderung berbasikal atau berlari disekeliling taman perumahan kami.
5. Sentiasa cergas & bertenaga kerana otak kanannya aktif. Sentiasa berfikir…what’s next should be done🤔🤔🤔Dia seorang yang sentiasa sibuk😃😃banyak projek nak buat
6. Rajin melakukan kerja2 rumah contohnya membersihkan rumah kerana dia ada banyak energy. Tetapi tidak ingin dilihat oleh orang lain sewaktu membuat kerja2 tersebut. So, kadang2 dia mencuci rumah di tengah malam sewaktu semua orang sedang tidur.
7. Sangat kreatif dengan pelbagai barangan recycled cthnya botol, penutup botol, kotak & dll.
8. Akan asyik dengan origami. Berkemahiran membuat pelbagai origami dengan idea sendiri.

Apakah terapi yang dijalankan di OT:
1. Latihan membaca, menulis & mengira
2. Akan berikan masa beberapa minit untuk dia bermain sebelum start another assignment.
3. Tanah liat yang didalamnya diletakkan beberapa biji guli & dia dikehendaki mengeluarkan guli2 tersebut. He will get calm to take out semua guli tersebut.
4. Beri masa untuk bercerita tentang hobinya.
5. Sentiasa monitor one to one dengan setiap latihan 3m yang tersebut dlm no.1 diatas.

Apa nasihat pakar untuk terapi di rumah/sekolah:
1. Biarkan dia bebas bermain untuk melepaskan tenaganya yang banyak. Selagi dalam kawalan & tidak bermain benda2 yang bahaya.
2. Gunakan gym ball sebagai pengganti kerusi sewaktu dia duduk untuk menyiapkan kerja2 sekolah. Gym ball bergerak2, suite for him yang tak boleh duduk statik.
3. Layan xtvt experimennya…its good for his future. Jika di luar negara he may become like Albert Eistien but…this is Malaysia, sijil akademik je yg org pandang😩😩😩and we don’t have a special school untuk kanak2 berkemahiran seperti ini.
4. Utk lebih selesa, letakkan blanket/beg atas riba semasa belajar. Dia rasa lbh selamat apabila ada sesuatu yang attached to his body.
5. Elakkan banyak benda disekeliling yg boleh distract dia sewaktu belajar. Contohnya bunyi bising, permainan elektronik, rakan2 yang suka bercakap dll. Semua tu akan buat dia hilang fokus.
6. Belajar 20-30 minit kemudian lepaskan dia bermain atau melompat diatas trampolin 100x kemudian sambung belajar kembali.
7. Belajar di luar kelas/bilik. ‘Open air’
8. Excercise sebelum belajar.
9. Galakkan (reward) apabila dia berjaya siapkan sesuatu latihan.
10. Membaca one to one dgn lebih kerap.
11. Latihan menulis
12. Berikan dia tanah liat atau slime sebagai terapi penenang.

Tentu ramai pula yang tertanya2…why at the edge of 9 baru kami nak bawa terapi?

Actually sebelum ini kami telah cuba buat pelbagai perkara. Antaranya:
1. Tuisyen untuk perbaiki akademik. At the beginning he was ok but dia jadi bosan kerana teknik yang sama diguna pakai disekolah harian. (Dia kan needs special techniques 😆😆)
2. Hantar ke Eye level untuk seimbangkan otak kanan & kiri (masih hantar sampai sekarang).
3. Berkuda
4. Swimming seminggu sekali
5. Panggil ustaz mengajar mengaji di rumah one to one
6. Soccer kids untuk dia mengasah bakat & bergaul. At certain stage, he stopped.
7. Sentiasa pantau homework & hafazan surah2 lazim di rumah
8. Pelbagai supplement contohnya coklat minda & farmina.
9. Personal tuisyen di rumah

Yang pasti, doa kami tidak pernah putus. Begitu juga dengan ikhtiar kami. Sehinggalah kami tahu mengenai OT ini. Oleh itu, untuk ibu bapa yang lain, saya berharap entry ini sedikit sebanyak dapat membuka minda kalian mengenai pentingnya terapi cara kerja oleh pakar OT untuk anak2 yang ada extra kelebihan.

Sentiasalah ambil positif setiap kritikan & teguran orang sekeliling mengenai anak2 kita. Setiap anak ada kelebihan & keistimewaan sendiri. Bukan kecemerlangan akademik semata2 yang menentukan kejayaan masa depan anak2. Buka minda & step out of the box. Bawa anak untuk treatment bukan bermakna anak kita cacat atau bermasalah. We just need those knowledge. Jangan malu & segan untuk bercerita tentang kekurangan anak2 anda kerana anda tidak tahu sebenarnya mereka semua ada kelebihan tersendiri.

Saya bersyukur kerana diberi peluang berada dalam Persatuan Ibu Bapa Anak Istimewa (PIANIS) yang membolehkan saya sentiasa berkongsi info bersama ibu bapa yang lain dan doktor2 pakar dari UIA. Ramai ibu bapa lain yang lebih besar dugaannya apabila anak2 mereka mengalami Down Sindrome, ADHD, Autism, Dislexia dan pelbagai masalah lain. Terima kasih juga kepada semua tenaga pengajar di Intergrated Islamic School especially Teacher Salmiah yang banyak membantu di sekolah. Alhamdulillah Allah swt sentiasa membuka jalan bagi orang yang berusaha.

Sekali lagi saya maklumkan disini…saya suka berkongsi info, bukan setakat info tentang kecemerlangan anak sahaja namun permasalahan & cara penyelesaian anak juga saya kongsikan agar ia sekurang2nya membuka minda ibu bapa lain. Tidak rugi jika kita sama2 manfaatkan ilmu yg ada. Salam sayang dari saya buat semua ibu bapa hebat diluar sana.

Semoga bermanfaat. Wallahualam.

Kembara Ukhwah Di Bumi Pontianak

Alhamdulillah….dipanjatkan syukur ke hadrat Ilahi diatas segala kurniaan Nya & keberkatan usia yang diberi untuk terus menjejak ukhwah di bumi Pontianak.

Surah Al-Mulk ayat 15.

  • Bbc7Maksudnya: “Dialah yang menjadikan bumi bagi kamu mudah digunakan, maka berjalanlah merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah dari rezeki yang dikurniakan Allah; dan kepada Allah jualah (kamu) dibangkitkan hidup semula.”

Kembara bermula pada 25 Ogos 2017, di hari jumaat yang barakah. Allah swt muliakan perjalanan kami sekeluarga menjelajah bumi Pontianak. Dari Kuantan Pahang, terbanglah kami merentasi angkasaraya ciptaan Allah swt. Maha suci Allah yang mengizinkan & memudahkan perjalanan kami bersama 4 orang anak.

Percutian buat anak2 yang amat berbeza. Tiada penginapan di hotel, tiada swimming pool, tiada shopping mall atau shopping agenda, tiada zoo untuk dilawati atau tiada juga taman tema untuk berhibur. So…..apa yang ada? Ya….sebuah perjalanan yang lebih dalam maknanya untuk rohani kami semua. Jom….kita sama2 hayati kembara kami.

Jumaat 25.8.2017

Tiba di Pontianak pada waktu tengah hari. Dijemput oleh Habib Alidien Assegaf diiringi Pak Osman Assegaf & Pak Yusuf Assegaf. Membawa kami singgah makan tengah hari di sebuah kedai makan yang simple yang mana menu utamanya ialah Ayam Kampung goreng. Hanya nasi putih….tiada masakan panas atau mee. 😁

Tiba di penginapan kami….sebuah rumah indah yang didiami oleh Pak Osman Al Idrus & zaujahnya Ibu Lily. Bersama 7 orang anak mereka. Subhanallah barakallah….Allah rahmati rumah ini & penghuninya. Rumah yang tenang & indah. Kebetulan pada hari tersebut mereka mengadakan majlis maulid disebelah malamnya. Masyaallah….semua tetamu seolah2 menyambut kami bagai VIP….maha suci Allah menemukan kami dengan saudara seislam yang berhati bersih. Walaupun 1st time bertemu, terasa telah lama mengenali satu sama lain. Majlis meriah dengan alunan maulid yang melembutkan jiwa, diselitkan dengan upacara mencukur jambul bayi mereka yang berusia 40 hari. Syed Abu Bakar nama diberi…Ya Allah….semoga keluarga ini sentiasa dirahmati.

Sabtu 26.8.2017

Sejak kami tiba semalam, rata2 masyarakat disini sudah berebut2 mengaturkan jadual makan sepanjang hari untuk kami. Ya…tujuan permusafiran kami ialah untuk menziarahi waris2 kaum keturunan Habaib & memperkenalkan saudara mara yang jauh kepada anak2. Maka….akurlah kami apabila breakfast di rumah Pak Osman Assegaf & isterinya Kak Rita Assegaf diiringi oleh Habib Alidien Assegaf, penyusun salasilah keturunan habaib. Juga…masyaallah disambut mesra oleh tuan rumah.

Lunch kami pula…dirumah Pak Ibrahim Al Idrus. Sebelum itu sempat juga kami grab beberapa helai pakaian muslim/mah di butik & beberapa kedai. Harganya….emmm puas hati sebab ratusan ribu riban hahaha. Terasa bagai jutawan sekejap. Disini tiada bazar atau market khas seperti Pasar Baru di Bandung atau Tanah Abang di Jakarta. Hanya lot2 kedai biasa seperti yg terdapat di Malaysia. Simple.

Disebelah petangnya pula kami menyelusuri sungai pontianak menyaksikan kehidupan dipersisir sungai. Masih kelihatan yang mandi manda di sungai, tersusunnya meriam untuk berlawan tembak dengan kampung seberang, anak2 kecil yang terjun bak atlet renang olimpik dan belia2 yang bermain layang2. Masyallah….subhanallah….semua tu saya lihat kira2 20 tahun yang lepas di kampung saya. Anak2 rasa teruja kerana mereka tidak pernah menyaksikan semua perkara tersebut.

Makan malam…..dirumah Pak Yusuf Assegaf & zaujahnya Kak Mai Assegaf. Pengusaha Gaharu….indah rumahnya….damai….semoga rezeki tuan rumah akan lebih melimpah ruah. Segala puji bagi Allah yang menyusun segala2 perancangan buat umatnya. Semua orang baik kami ketemui disini.

Ahad 27.8.2017

Hari pertabalan Sultan Kubu. Antara tujuan utama kami tiba di Pontianak adalah atas jemputan untuk majlis pertabalan ini. Hanya suami & anak sulung yang berangkat mengikuti rombongan. Perjalanan & aturcara memakan masa 1 hari. Dimaklumkan…untuk sampai ke Pulau yang mana majlis pertabalan dijalankan mengambil masa 2 jam dengan menaiki feri. Oleh yang demikian, saya & 3 orang anak tinggal dirumah. Disinilah peluangnya untuk kami beramah mesra dengan tuan rumah yang ayu….Ibu Lily. Manusia yang berhati bersih. Dibibirnya sentiasa menitipkan hanya kata2 yang baik & doa. Masyaallah….sentiasa senyum & tenang orangnya.

Bagi anak2 pula……inilah peluang bermain bersama2 kanak2 sekeliling. Kanak2 disini masih bermain permainan traditional “baling selipar”, menangkap ikan di parit & lumba basikal keliling kampung/perumahan. Subhanallah….what a perfect environment untuk anak ke 3 kami, Syed Hud.

Malam….dinner with Nasi Padang Sederhana. Salah satu nasi padang yang terkenal di Indonesia.

Isnin 28.8.2017

Breakfast….sekali lagi kami ke rumah Pak Ibrahim Al Idrus. Kali ini rumahnya ramai penghuni. Saudara mara dari Banjar menginap di situ bagi menghadiri majlis pertabalan semalam. Beginilah tradisi mereka. Ukhwah dijaga. Saudara mara disambut baik untuk menginap. Tidak hairanlah tidak banyak hotel yang terdapat di Pontianak ini. Sempat pula dia menitipkan sebungkus kopi asli pontianak buat buah tangan kami pulang ke Malaysia. Masyaallah…semoga Allah murahkan rezeki beliau sekeluarga.

Kemudian kami singgah ke kandang kambing. Ya Allah….segala yang baik dari Allah. Dilimpahkan rezeki buat kami untuk membeli seekor kambing untuk korban. Kambing yang besar & sihat dengan harga RM600.00 seeekor. Jauh lebih murah daripada harga kambing di Malaysia. Semoga ibadah korban kami diterima Allah swt.

Pengembala kambing, Pak Osman al Idrus… (nama2 mereka di sini semuanya sama sahaja…sudah ada 3 Osman setakat ini🤣🤣🤣) sentiasa menyebut2 kalimah Allah & selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad saw. Qasidah & bacaan Maulid tidak lepas dari bibirnya. Begitu juga dengan pekerja2 buruh binaan yang kami jumpa di tepian jalan….masyaallah. Mp3 mereka juga hanya kedengaran alunan2 indah itu.

Disinilah kami timbulkan rasa keinsafan buat anak2 & diri kami sendiri. Menyelusuri rumah2 kampung yang kecil dan agak rendah tahap kebersihannya untuk sampai ke kandang kambing. Saya bertanya kepada anak2…sanggupkah kamu tinggal ditempat seperti ini? Semuanya menggelengkan kepala. Saiz ruang tamu mereka hanya boleh diduduki oleh 4 orang tanpa sebarang perabot. Ada rumah2 yang langsung tidak bertikar apatah lagi carpet. Kanak2 tidak berbaju…yang berbaju pun agak lusuh & koyak disana sini. Bekalan air….saya tak pasti namun melihat kepada kedhaifan tersebut, saya andaikan mereka masih belum mendapat bekalan air bersih disini.

Perjalanan diteruskan dengan makan tengah hari di rumah Pak Obek & isterinya Hikmah As Segaf. Pak Obek berasal dari Palembang. Rasa bersalah serta merta muncul apabila kami tiba ke rumah beliau. Rumah yang sederhana namun sambutan & penyediaan makanan untuk kami bagaikan kami ini tetamu besar mereka. Masyaallah tabarakallah….mereka betul2 faham konsep ukhwah & kekeluargaan.

Selepas juadah makan tengahari, dihidangkan pula ’empek-empek’, sejenis kuih gorengan yang berintikan telur rebus. Dimakan dengan sos😊😊

Diperkampungan ini, bekalan air masih belum dirawat. Semuanya mengepam air sendiri secara direct dari sungai. Warna air laksana kopi gula cair namun tiada bau yang kurang menyenangkan & katanya air tersebut bewarna hitam akibat akar pokok yang terendam didalam sungai. Yakin lillah hitaala….airnya suci untuk digunakan. Mudah2han…

Kami pun tanpa ragu2 menggunakan air tersebut untuk berwuduk.

Selesai makan nasi & kuih muih tradisi hidangan Ibu Hikmah Assegaf….kami bergerak ke Istana Sultan Pontianak. Ia terletak berhampiran dengan Masjid Pertama yang dibina di Pontianak.

Kami ke masjid terlebih dahulu. Seusai bersolat jamak qasar Zuhur & Asar kami mengambil kesempatan bergambar di sekitar masjid. Masyaallah….kali ini kami menyaksikan bagaimana kanak2 di sekitar kampung ini mencari duit saku dengan hanya menyusun kasut diluar masjid. Berebut2 menyusun & siap ada ‘abang kawasan’ lagi.

Saya sengaja memerhatikan gelagat kanak2 tersebut. Ada seorang kanak2 kecil yang menyusun kasut. Kemudian datang beberapa orang kanak2 yang lebih besar mengusirnya dari situ. Kemudian, apabila jemaah selesai bersolat, duit sedekah diambil oleh kanak2 yang lebih besar. Menangislah si kecil. Lalu saya menghulurkan wang kepada sikecil yang sedang kesedihan itu. Kasihan…..terasa belas di hati dengan kedaifan hidup mereka. Anak perempuan saya juga turut menjadi saksi kejadian. Moga2 Allah swt membuka pintu hati anak2 saya untuk sentiasa bersyukur dengan nikmat hidup yang mereka kecapi.

Bergerak ke Istana…..

Istana lama yang masih mengekalkan segala ciri2 tradisi. Ia tidak besar & mewah namun masih dijaga rapi dengan sagala perhiasan dalamannya.

Nothing much to tell about here….anda boleh google untuk mengetahui sejarah istana ini.

Lewat petang sewaktu dalam perjalanan balik ke rumah, kami singgah untuk makan durian di tepi jalan. Masyarakat di sini hanya menjual durian bermula pada waktu petang hingga ke malam. Ya Allah….limpahan rezeki yang tidak ternilai. Jika di Malaysia kita dihebohkan dengan harga durian yang melambung naik & ada yang menyifatkan ia hanya makanan orang kaya, namun di Pontianak ini harga sebiji durian hanya RM10-RM15 sahaja. Suami & anak2 saya makan sepuas2nya walaupun hari hujan lebat pada ketika itu. Saya…..oppsss saya tak makan durian huhu. Sedikit rugi disitu 🙂

Kepenatan & kekenyangan…..kami pulang & masing2 tidur awal pada malam terakhir kami di sini.

Selasa 29.8.2017

Awal pagi seusai subuh…kami sekeluarga beriadah dikawasan perumahan. Kebetulannya memang terdapat kawasan riadah tidak jauh dari rumah yang kami inap. Begitulah kami, sentiasa mengekalkan aktiviti riadah sekeluarga walau dimana kami berada.

Kawasan perumahan ini merupakan tanah2 lot yang dijual. Masih banyak tanah2 lot yang belum terjual & kosong. Masih ada padi2 yang hidup subur ditanah kosong tersebut. Ada juga yang digunakan untuk menanam pokok jambu batu. Hebat….mereka sentiasa berbudi kepada tanah.

Hari ini sekali lagi kami menziarahi Istana kerana kami akan mengadap Sultan Pontianak, Sultan Mahmud Al kadrie yang mengetuai Kesultanan Pontianak Al Kadriah sekarang. Emmmm mudahkan dapat mengadap sultan disini hehehe. Ini kerana Sultan Pontianak masih belum mendapat pengiktirafan dunia atas faktor2 sejarah mereka. Mereka sedang berusaha untuk mendapatkannya semula. Kisah sejarah ini juga anda boleh search sendiri….everything dihujung jari. Tidak perlu saya huraikan disini.

Perjalanan seterusnya ialah ke sebuah pasentren. Ponpes Habib Sholeh Al Haddad. Masyaallah…Allah Hurabbi. Sebuah pasentren yang besar, menempatkan hampir 900 lebih orang pelajar. 400 lebih adalah pelajar perempuan manakala yang selebihnya adalah pelajar lelaki. Pasentren ini dahulunya dibuka oleh Habib Sholeh Al haddad & sekarang diteruskan legasinya oleh anak beliau Habib Hassan Al haddad (berkain pelikat dalam gambar dibawah). Beliau mengembangkan pasentren ini sebaik sahaja menamatkan pengajian di hadraulmaut, Yamen. Kebanyakkan pelajar disini mempelajari taklim & membuat persediaan untuk melanjutkan pelajar ke Hadraulmaut, Yamen. Sejuk mata memandang anak2 disini.

Segala2nya diuruskan dengan baik walaupun jumlah mereka ramai. Insyaallah kambing korban kami akan disembelih disini.

Seterusnya…..

Perjalanan kami sudah hampir sampai ke penghujungnya😢😢😢

Kami pulang ke rumah & packing untuk berangkat pulang ke tanah air tercinta. Perasaan tiba2 jadi sayu….terasa masih belum puas bermesra bersama keluarga disini. Tumpah juga titisan jernih dari bening mataku sewaktu didakap erat oleh saudaraku Lily. I love you sis! Insyaallah….moga2 Allah swt merahmati ukhwah kita & mempertemukan kita sekali lagi dilain masa.

Akhirnya….pada lewat petangnya kami terbang merentasi Laut China Selatan & tiba di KLIA jam 9.00pm. Setibanya di rumah…kami membuka bungkusan kiriman Kak Rita Assegaf….masyaallah segala puji bagi Allah….pelbagai jenis makanan asli Pontianak dititipkan buat kami. Terharu rasanya hati….jauh disudut hati juga rasa malu kerana kami tidak sempat membalas budi semua saudara mara di Pontianak 😢😢

Begitulah sebuah perjalanan indah yang tidak dapat kami lupakan. Segala aturan Allah swt itu adalah yang terbaik buat kami. Semoga ukhwah kekal terjalin. Semoga Allah swt limpahkan segala rahmat & kebaikan buat semua keluarga di pontianak. Makmurkan bumi pontianak & mudah2han perjalanan ini memberi makna yang mendalam buat kami sekeluarga.

Amin Ya Rabbal A’lamin.